2008. december 19., péntek

Tökmagos pogácsa mint a Daubnerben

Ez a pogi tipikus riszájkling darab, azaz az került bele, ami a hűtőszekrényben akadt (pl. tejföl helyett egy két napja lejárt natúr joghurt és némi maradék tejszín), a többi pedig adta magát. Kb. 5 óra alatt semmit nem látszott kelni, de én azért megsütöttem ( a remény hal meg utoljára).
Pont olyan lett, mint a Daubneré, csak kicsit több tökmag jutott egységnyi térfogatra.
Feltétlenül bekerül a "kockásfüzetbe", a szabadalmi hivatalt még meglátom :-D

Hozzávalók:
1 db 150 g-os natúr joghurt (nem baj, ha még szavatos)
125 g bryndza
kb 70-100 ml tejszín
1 tojás
1 csomag szárított élesztő (11g!) vagy 25 g friss
kb 320-350 g kenyérliszt (BL80)
4 evőkanál tökmagolaj
két csapott tk só
100 g tisztított tökmag

A hozzávalókat beletöltögettem a dagasztógépbe ( a liszt kivételével) és homogénné kavartam. A lisztet kanalanként adtam hozzá (utólag mértem meg mennyi fogyott a kétkilós zacskóból).
Mikor szép homogén tésztává vált, beleszórtam 100 g tisztított tökmagot és jól beledolgoztam.
Ezek után kelni hagytam, kb 5 órán keresztül.
Semmi változás, talán szivacsosabb lett a cucc. Ennek ellenére ujjnyi vastagra nyújtottam és pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Lekentem őket egy felvert tojással. Sütőpapírral kibélelt tepsikbe betettem a tepsiket a hideg sütőbe. Hagytam a sütővel együtt bemelegedni és 170 fokon, légkeveréssel megsütöttem őket. (Forró sütőben 190 fokon is tökéletes lesz, légkeverés nélkül

Ha legközelebb csinálom, akkor egy kicsit nagyobb pogikat szaggatok és nem légkeveréssel sütöm meg őket.

Update: Másnapra csak 3 darab árválkodott a tálban, de azok puhák, frissek maradtak! Tehát a recept felkerült a "Hall of fame" gyűjteményembe... :-D

18 megjegyzés:

cukroskata írta...

Gyönyörű pogácsák :-)

sajtkukac írta...

Nekem a krumplis pogácsám viselkedik néha úgy, mintha fittyet hányna a benne lévő élesztőre, de azért a sütőben mindig megembereli magát :-)

(A zuram írt neked a narancsos sütis bejegyzésemnél üzit :-) )

Niki

lorien írta...

Ez meseszép! Itt kezdődik a pogácsa :)

Zsofi foodblogja írta...

Óh, erről a képről verset lehetne írni. Egyébként is Daubner pogik a gyengéim. :)
Majd beszámolok, hogy sikerült...

Anna írta...

Most aztan igazan honvagyam van....

Ági, aki főz írta...

Na, lassan pogácsát kell sütnöm, ez olyan nyálcsorgató!

Doctor Pepper írta...

Millie, ha van kedved: http://csakapuffin.blogspot.com/2008/12/llekmelegt.html

Millie írta...

Mindenkinek köszönöm a dicséreteket!!!
Higgyétek el, ízre is volt olyan jó, mint látványra! Roppant büszke is vagyok, hogy saját kútfőből és maradékokból mit ki nem hoztam :-D

kicsi vú írta...

Kipróbálva, posztolva, repertoárba felvéve!:) Köszi a receptet!:)

chilii írta...

Kipróbáltam, isteni! :)

Vesta írta...

Ennyi dícséret után nekem is ki kellett próbálni ezt a pogit!A kelesztéssel szintén voltak gondjaim.Nem is jöttek fel sütéskor sem túl magasra,igaz, nem vártam öt órát, de nagyon finom az íze! Másnapra is puha maradt. Én ezzel gondoltam elkezdeni a diétát,kefír kíséretében, hogy azért ne haljak éhen :)
A hozzávalóknál nem soroltad fel a tökmagot,ha esetleg még akarsz valamit ezen a tökéletes recepten szépíteni:)

Timie írta...

Szia!
Megcsináltam ma a pogácsádat, de nekem nem lett ilyen szép magas :( Lehet a négy óra pihenés kevés volt neki?VAgy legközelebb cseréljem le inkább friss élesztőre?Ha gázsütőben sütöm szerinted hány fokon süssem?Ízre nagyon fincsi lett, csak elég laposka :(

Millie írta...

Timie! Sajnos nem tudom miért lett lapos a tied. Langyos helyen kelesztetted? Én mindig a fűtőtest mellé teszem télen a kelt tésztát.
Egyébként a múltkor 25g friss élesztőt tettem bele és attól 2 óra alatt szépen megkelt, de nem lett se szebb, se jobb, mint először.
Én azt javaslom, hogy mindig a folyékony hozzávalókat kavard ki, aztán kanalanként adagold a lisztet, amennyit felvesz a tészta. Így biztos jó lesz a végeredmény. Sütési hőfokról gázsütők esetében nem tudok nyilatkozni sajna...

Timie írta...

Szia Millie!
Köszönöm szépen a válaszodat, lehet legközelebb kevesebb lisztet teszek bele, habár olyan szépen összeállt a tészta és olyan kellemesen lágy volt a tésztája, hogy én azt hittem így jó :)De megpróbálom majd én is melegebb helyre tenni. És ha esetleg BL 55-ös liszttel csinálnám?Attól rosszabb lesz? Kisfiam 3. születésnapjára szeretném csinálni, remélem sikere lesz :)De amúgy már nálunk is elfogyott :)Üdv Timi

Nóra írta...

Szia! Hány percig kell sütni a pogikat???köszi

Millie írta...

Nóri!

Inkább a színét nézd, mint az órát! Én sose mérek időt, minden sütő más és más...

Dora írta...

az egy tojas az a tetejere kell es a tesztaba nem kell beletenni, ugye?

mert a recept azt mondja: ossze kell keverni minden hozzavalot, kiveve a lisztet, ugyhogy en a tojast is beleraktam a tesztaba, aztan rajottem, hogy azzal csak kenni.
elrontottam?

Millie írta...

Én asszem beletettem a tésztába és plusz egy tojással megkentem. De régen csináltam, nem emlékszem.
Megcsinálom újra, és referálok :-)