2008. december 29., hétfő

Tárkonyos borjúraguleves

Valamikor december közepén készítettem egy nagy fazékkal, azzal az alattomos szándékkal, hogy több napra mentesítsem magam a főzés alól. Sikerült.
Szerintem az egyik legfinomabb leves.

Én így csinálom:
Hozzávalók:
Kb 1 kg borjú vagy bárányhús
4-5 nagy répa
2 nagy gyökér
egy karalábé
egy zeller
gomba (lehetőleg legyen benne erdei is)
200 g borsó
negyed fej kelkáposzta vagy két marék kelbimbó
alaplé
szalonna
hagyma
fokhagyma
1-2 dl fehérbor

Először is kiolvasztok egy kis füstölt szalonnát. Ha nincs, libazsíron megdinsztelem 2 fej hagymát és a fokhagymát. Rádobom az apró kockákra vágott színhúst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, tárkonyozom. Rádobom a megtisztított zöldségeket ( a kelkáposzta és a borsó kivételével) és kb 30 percig együtt párolom a hússal.
Felöntöm a fehérborral.
Felhúzom az alaplével (ha nincs, akkor vízzel). Beleteszem a kelkáposztát és a borsót.
Addig főzöm, amíg minden jó puha nem lesz benne. A végefelé teszek még bele tárkonyt, és ha kell sót és borsot is.
Tejföllel behabarom, citromlével kicsit savanyítom.
Rusztikus kenyérrel tálalom.

2 megjegyzés:

Manyesz írta...

Nagyon jól hangzik, és a fotó is ínycsiklandozó,sőt, így ünepek után jól is esne a gyomornak ez a kis savanyú leves. Szerencsére,holnap van is időm főzni:)))

Maimoni írta...

Kedvencem, kedvencem, így a legjobb.Tökéletes lélekmelengető...