2008. augusztus 1., péntek

Gombás rizottó

Az idén már nem először követem el ezt az ételt, mert Dani odavan érte. Ez abból is jól mérhető, hogy szépen mondja, hogy "rizs". ( Dani gyerek szókincse 90%-ban gasztronómiai: kaka(ó), mááám(málna), gamba(gomba), ifli (kifli) stb), Nyammnya (ez minden, ami ehető))
Itt is minden a hozzávalókon múlik, így én mindig sk főzött húsleveslével engedem fel, illetve erdei gombákkal dúsítom a barna csiperkét.

Hozzávalók:
egy fél zellergumó
egy közepes hagyma
2 gered fokhagyma
200 g rizottórizs
kb 7 dl húsleveslé
500 g barna csiperke
kakukkfű
száraz fehérbor
pár kanál vaj
parmezán sajt
petrezselyemzöld

Először mindent(zeller, hagyma, gomba) felkockázok és szeletelek, hogy utána villámgyorsan dolgozhassak.
3 edényre lesz szükség:
Az elsőben odateszem melegedni a húsleveslét.
A másodikban egy kis olajon megfonnyasztom a gombát, mellédobom a kakukkfüvet és belenyomok egy gerezd fokhagymát. Ahogy levet enged, mellédobom a szárított gombát, hadd szívja magába a folyadékot. Pár percig hagyom főni, majd belekeverek egy kis csokor felaprított perezselyemzöldet és elzárom alatta a gázt.
Eközben olajon megfuttatom a hagymát és a zellert, majd hozzáadom a másik gerezd fokhagymát. Ahogy megérzem az illatát, felcsavarom a lángot és beleöntöm a rizst. Pár percig kavargatva pirítom, míg üvegessé nem válik. Ekkor jön a fehérbor. Kb fél deci. Sistereg, de nem harap. Ahogy magába szívja a bort a rizs, elkezdem adagolni a húsleveslét merőkanalanként. Az első adaggal a gombát is hozzákeverem, és kavargatva főzöm. Csak akkor adom hozzá a következő adat húslét, ha már az előző elfőtt.
Kb 15 perc alatt kész. Ekkor belekeverek pár kanál vajat és parmezánt forgácsolok a tetejére. Frissen a legfinomabb!

2 megjegyzés:

chriesi írta...

Mmmm nyammi!!!

Névtelen írta...

Elkészítettem, isteni!!! A gyerekeim sajna szenvedve eszik (megkecsöpözték, hogy "ehető" legyen :(:( ), de van még remény, hogy finomodjon az ízlésük (5 és 6,5 évesek), én mindent megteszek!! Szóval köszi a receptet!

Nyestkutya