2008. augusztus 2., szombat

Aszalt meggyes rebarbara chutney

Tegnap elkövettem életem első chutney-ját. Már régóta szerettem volna ilyesmit csinálni, főleg mióta az egyik könyvemben igen izgalmas kombinációkra találtam. Például rebarbarára.
Azt viszont álmomban sem hittem, hogy az idén még kapok. Egészen addig, míg a Bosnyák piac kinti részen meg nem ütötte a fülem a szó! Vissza is fordultam, hogy megbizonyosodjam, jól hallottam. Jól bizony! Egy töppedt öregasszony árulta mérleg nélkül.
Nem tudom hogy van ez, de az öregasszonyok mindig 20% felárral és 10%-kal kevesebb anyaggal dolgoznak, valamint minden másodiknak van csak mérlege, az is csal. Számolni meg sosem tudtak. Tisztelet a kivételnek.
No mindegy, történetünk "tésasszonyának" gyors alkut kínáltam, kihasználva, hogy előző vevője lepattant az áruról, majd pakoltam is a szerzeményem a babakocsi aljába.Hozzávalók:
90 dkg rebarbara másfél centis darabokra vágva, szükség szerint hámozva
3 ek cukor
1/2 pohár méz
1/2 pohár aszalt meggy
5 ek vörösborecet
3 ek vörösbor
2 tk mustármag
1/2 tk só
csipet fahéj, gyömbér, cayenne bors
1/2 pohár reszelt vöröshagyma
3/4 pohár zellerszár apróra vágva
2 tk reszelt narancshéj
1 ek nagyon apróra vágott mag nélküli jalapeno paprika
2 tk limelé

A felszeletelt rebarbarát megszórtam a cukorral és 30 percig állni hagytam.
Egy edényben szirupszerűre főztem a mézet, aszalt meggyet, ecetet, bort, mustármagot, sót és a fűszereket.
Belekevertem a hagymát és a zellert, kb 2 perc alatt megpuhultak.
Hozzáadtam a rebarbarát és időnként kavargatva addig főztem, amíg puha nem lett, de az állaga még megmaradt.
Ekkor beleszórtam a narancshéjat és az erős paprikát és hagytam egyet rottyani. Végül belekevertem a lime levét, amivel kész is lett.
Gyorsan üvegbe szedtem és hagytam kihűlni.
Holnap citromos-borsos kacsát sütök, ahhoz fogom kínálni.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Biztosan isteni lesz a kacsával!

Mamma írta...

Á, akkor ő a delikvens:-)))
A fűszerezést tekintve igen finom lehet, szinte érzem is a számban!
És a sült kacsát is:-))