2008. augusztus 14., csütörtök

Áfonya-őszibarack cobbler

Ma délután különleges vendégeim voltak, Sajtkukacék kukkantottak be az aprónéppel. Mivel kellően rá vannak (vagyunk) kattanva az áfonyára ezzel a cobblerrel és némi madártej fagylalttal vártam őket.
Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, de valahányszor crisp-et, crumble-t vagy cobblert készítek mindig eszembe jut, hogy egykoron ez a desszert is egy elrontott süteményként kezdhette...
Ez pl. olyannyira egyszerű, hogy még a legkétbalkezesebb háziasszony is nekiláthat, hisz a lomposság itt erény. Az amatőr ínyenc blogon van egy bájos kis bejegyzés, miszerint vannak pite, tart és cobbler emberek és miben is különböznek...

Nálunk az első cobbler sikert aratott. A tésztája leginkább egy könnyű kis scone-ra emlékeztetett, a gyümölcsök pedig zamatosak voltak.

Hozzávalók:
5 db nagy érett őszibarack
250 g áfonya
1/2 tk őrölt kardamom
1/2 tk reszelt citromhéj
5+2 ek cukor
300 g liszt
1 ek sütőpor
egy csipet só
70 g vaj
2 dl tejszín

A gyümölcsöket megmostam, a barackot meghámoztam és nyolc cikkre vágtam. Egy tálban összekevertem egy ek lisztet, 2 ek cukorral, a kardamommal és a citromhéjjal. Ezzel a keverékkel összeforgattam a gyümölcsöket, majd egy kerámiaedény aljába pakoltam őket.
A tésztához elmorzsoltam a sütőport és a lisztet a vajjal. A citrom maradék héját is belereszletem, ártani nem fog alapon. Beletettem egy csipet sót és 5 evőkanál cukrot is. A tejszínt fokozatosan adtam hozzá, annyit hogy egy lágy omlós tészta állagot kapjak. (Így nem használtam fel mindet)
A tésztát másfél cm vastagra nyújtottam a pulton, majd pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Elvileg szabálytalan formában teszik a tésztát a gyümölcsre, de ma a vendégeim miatt próbáltam kissé jólfésültebbé tenni ezt a rusztikus desszertet, így középre rombusz alakzatokat ügyeskedtem késsel.
200 fokos sütőbe toltam, fél óra alatt lett kész. Langyosan tálaltam, fagylalt kísérte.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tanúsíthatom, nemcsak gyönyörű, de nagyon finom is volt! És persze remekül éreztük magunkat, Csanád kérdezte is, hogy jövünk-e máskor is Dani-babához?
A felfújható husáng is nagy "sikert" aratott, itthon lelkesen püfölték egymást tovább :-)
Niki
(fotóügyileg téves infót adtam, nem 300D, hanem Canon 5D)

Millie írta...

Örülök neki!
Dani is pörgött még egy darabig lefekvés előtt.
Az 5D-t én is szívesen kattogtatnám! :-D

Névtelen írta...

Tényleg remek délutánt töltöttünk együtt, a cobbler pedig fagyi nélkül is nagyon finom volt! Remélem mihamarabb összehozunk egy újabb találkozót, ahova már én is valami finomsággal készülhetek. És persze megmutatnánk az addigra megérkező könyvhalmazt! :-)

Megnéztem a Cserpest, de sajnos nem kapható a környéken, s nagy bánatomra egy árva partnert sem nevez meg a honlapján. Rá kellene erősíteniük a reklámra, mert bár tudom a jó terméknek nem kell, de így még csak azt sem tudjuk, hogy létezik. Pedig megnézném magamnak, mert kíváncsivá tettél.

O.

Névtelen írta...

Jól értem, hogy a cobblernek az a lényege, hogy a sütőtál aljára kerül a gyümölcs és a tetejére itt-ott (rendszerben mint a képen vagy rendszertelenül) tészta.
Ha ez nem egy folyós tészta, mert egyben marad a tetején mint látható, akkor mi tartja össze a gyümölcsöt?
Ha elkészül nem szeleteled, hanem kikanalazod a tálból?

Millie írta...

Névtelen! Igen, kanalazom! Ez a világ leglazább desszertje, értve ez alatt azt, hogy ahogy esik úgy püffen alapon lehet összedobni és tálalni az egészet!