2008. augusztus 11., hétfő

Leveles tepertős pogácsa

Nem, nem őrültem meg. Csak tegnapelőtt eljött az Igazság pillanata, azaz Laci apósom, aki most ünnepli hatvanadik születésnapját, Pierre Hermé citromtortájának ötletére csak hümmögött. Majd bevallotta, hogy szerinte semmilyen sütemény nem érhet fel egy jó tepertős pogival.
Így hümmögve ugyan, de nekiláttam a szülinapi tepertős pogácsának. Az asztalnál még gyertyát is szúrtunk bele :-D Hozzávalók:
kb 500 g finomliszt
30 g friss élesztő
só, bors
1 tojás
2-300 g kefír
300 g tepertő
1 tojás a kenéshez

Először is a kefírt meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt. Hozzákevertem egy tk sót és a tojást. Kanalanként adagoltam a lisztet, amíg közepesen lágy tésztát nem kaptam. Lisztezett pulton dagasztottam egy kicsit, majd cipóvá formáztam és folpackkal letakartam fél órára. Közben aprítógépbe tettem a tepertőt és addig berregtettem, amíg majdnem homogén krém nem lett belőle. Ekkor beletettem egy tk sót és némi frissen őrölt borsot.
A fél óra leteltével kinyújtottam a tésztát téglalap alakba és egyenletesen rákentem a krémet.
3-ba hajtottam, mint egy levelet. A hajtogatás iránya mindegy, csak arra kell figyelni, hogy mindig ugyanúgy csináljuk. 30 perc pihentetés következett folpack alatt. Összesen ötször hajtogattam. Közben néhány helyen szivárgott kissé a tepertőkrém, de ezért nem kell aggódni.
Az ötödik hajtogatás után kb 2-3 cm vastagra nyújtottam a tésztát, majd éles késsel berácsoztam a tetejét.
Közepes méretű pogácsaszagattóval kiszaggatam, úgy hogy minél kevesebb "hulladék" keletkezzen. A pogácsákat sütőpapírra ültettem és egy felvert tojással megkentem a tetejüket.
A maradék tésztából is pogácsákat szaggattam (azok már nem lettek szép levelesek, mert a rétegek összekeveredtek..)
220 fokos sütőben pirosra sütöttem őket. Összesen kb 40 db lett, 30 leveles, 10 pedig szimpla.
Szinte mind elfogyott, Dani kb 5-öt vett magához :-D

3 megjegyzés:

chriesi írta...

Juj de nagyon jól néz ki!

Névtelen írta...

gyönyörű!!!!

Névtelen írta...

kaptam kb. fél kiló tepertőt és megsütöttem. senki nem tudja, milyen hidegen :-))
Helga