2008. augusztus 23., szombat

Metélőhagymás-ricottás zsömlék (VKF XVIII)

Mivel kis Kapitányom pár napig lázas és étvágytalan volt, nem volt túl nagy ihletem sütni-főzni. Így terveimmel ellentétben a VKF-re is csak egy recepttel készültem. Naná, hogy kenyérrel.
Aztán dagasztás közben úgy döntöttem zsemlék lesznek, jobban mondva sünik. Ha valaki rockosabban szereti, annak meg punkok.

Hozzávalók (8 zsömléhez)

60 ml tej
15-20 g friss élesztő
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
45 g vaj
250 g ricotta
1 tojás
1/2 pohár metélőhagyma apróra vágva
1 teáskanál frissen őrölt bors
300-400 g liszt (én BL 80-ast használtam, de legközelebb beruházok egy adag bio tönköly fehérlisztbe)

Az élesztőt megfutattam a langyos, cukros tejben. Összekavartam a többi (szobahőmérsékletű hozzávalóval), majd kanalanként adagolni kezdtem hozzá a lisztet. Közepesen lágy, nem ragacsos tésztát készítettem. Most kivételesen kézzel dagasztottam, kb 10 percen keresztül. Kiolajozott, fedett tálban 2 órán keresztül kelesztettem. Ezután 8 egyenlő részre osztottam a tésztát és zsömléket formáztam. Lisztezett sütőlemezre pakoltam őket és további 60 percig kelesztettem.
Ekkor 180 fokra előmelegítettem a sütőt. Míg a sütő melegedett, elővettem az egyik konyhaollóm és megfodrászoltam a zsömiket. Igazából vadabb tüskéket szerettem volna, de a tészta ennyit tett lehetővé- szolid kis sünik születtek :-D
Úgy döntöttem nem kenem le őket tojással, de ha valakinek úgy jobban tetszene, akkor ne fogja magát vissza.

3 megjegyzés:

chriesi írta...

Ezek egyszerűen cukik!

Névtelen írta...

Egyre jobban érdekel a kenyérsütés. Ez a recept sima túróval is működik vagy csak rikottával? Ági

Millie írta...

Ági! Biztos működik túróval is, de azt át kell törni. Kicsit savanykásabb lesz az íze. A liszt hozzáadásánál hagyatkozz a kezedre. Ne mérd, inkább addig gyúrd, míg jónak nem érzed. :-D
Millie