2008. augusztus 30., szombat

Mustáros-hagymás borban sült csirke

Először nem akartam posztolni ezt az ételt. Részben azért mert szegény Stahl Judit receptjeivel bárki találkozhat, aki kíváncsi rá. Nekem semmi bajom vele, 3 könyvét is birtoklom, de egyfajta evolúciós lépcsőnek tekintem. Valaki, aki kimozdította a magyar háziasszonyokat és lányokat a rakott krumpli-lebbencsleves-méteres torta háromszögből és kinyitotta az ablakot a nemzetközi gasztronómia felé, megvalósítás szintjén is. Ezzel most nem muszáj egyetérteni, de én azt tapasztaltam az ismerőseim körében, hogy egy ideje mindenki tudja mi a muffin, a guacamole és a clafoutis. Aztán vagy továbblép vagy nem.
Amivel viszont muszáj lesz egyetérteni, az az, hogy ez az étel bombasztikusan finom. Ráadásul egyszerű, mondhatni zseniálprimitív. Nem fogok hazudni, elég gyakran készítem.Hozzávalók:
4 csirkecomb
2 fej vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
2 ek jó minőségű mustár (dijoni)
egy marék petrezselyemzöld
só, bors, olaj

Egy nagyobb hússütő tálban felforrósítom az olajat és mindkét oldalán megpirítom a besózott-borsozott combokat. Itt ki lehet venni a húst, hogy megpirítsuk a vékonyra karikázott hagymát, de én szeretem egyszerűsíteni a dolgokat és legtöbbször csak alászórom. Mikor a hagyma is üvegesre pirult, beleöntöm a bort és hozzáadom a mustárt. Felesleges előtte összekavargatni, a továbbiakban bőven lesz idejük egymásba oldódni...
Előmelegítem a sütőt 220 fokra és addig sütöm a húst, míg szép piros nem lesz, a mustáros-hagymás-boros kotyvasz pedig selymes mártássá nem válik. Petrezselyemmel tálalom.
Legtöbbször csak sima krumplipürét készítek hozzá, de bármilyen semleges körettel (horribile dictu egy darab bagettel) nagyon finom.

5 megjegyzés:

Cecile írta...

Igazad van, tényleg nagyon finom ez az étel, én is készítettem már néhányszor.

Névtelen írta...

Stahl ügyben abszolút egy véleményen vagyunk :-)
Ezt a csirkét még nem próbáltam, de ami késik, nem múlik :-)

Névtelen írta...

igen, igazad van ami a Jucust illeti, kár, hogy az anyósomra nincs hatással a nő! :) amiben meg bor és mustár van az csak finom lehet :)

Névtelen írta...

Kár, hogy Stahl Judit sokakra nincs hatással, pedig nagyon nem ártana. Akkor nem nevezné az egyik ismerősöm a bazsalikomot 'furcsa' fűszernek. Azt hittem viccel ... nem tette.

Millie, teljesen igazat írtál, ez így van. Csak sajnos sokan Juditig sem jutnak el (akitől a laikus sokat tanulhatna), inkább zacskókból és dobozokból táplálkoznak - lehet azt egyáltalán tápláléknak nevezni? Szerintem nem mindenki érti ezt a szót, csak úgy használja.

O.

Névtelen írta...

Ma én is elkészítettem; nagyon fincsi-tényleg a "gyorsan-finomat" kategória egyik kiemelkedő étke!
Szégyen nem szégyen én szívesebben főzök ilyen vagy ehhez hasonló nem sok macerával járó ételeket-valszeg megragadtam Stahl szintjén.
Köszönet érte, hogy posztoltad ezt a receptet, nagyobb kedvel áll neki az ember, ha előtte egy profi már kipróbálta és szupernak ítélte!