2008. augusztus 25., hétfő

Paradicsomos csilidzsem

A hétvégén elzarándokoltam egy Alexandra könyvesboltba, hogy belenézzek a Szakácsok könyvébe. Szerelem lett első látásra, bár ami a technikai részt illeti, negyedannyira nem alapos, mint a nemrég posztolt könyvem. Viszont receptügyileg nekem jobban tetszik. Olyannyira, hogy ma el is készítettem ezt a műfaji dzsemet, mely már elsőre átlapozásra is megragadott.
Ha tudtam volna, hogy ilyen jó, egyből dupla adagban készítem!!!!
Hozzávalók:
500 g érett paradicsom
2 hüvelykujjnyi friss gyömbér
4 gerezd fokhagyma
4 db friss csilipaprika (Tescoban mindig kapható)
3 ek halszósz
300 g cukor
100 ml bor vagy almaecet (én elfelejtettem beletenni, most jutott eszembe a poszt írása közben)

Meghámoztam a paradicsomot és összeturmixoltam az összes hozzávalóval. Kb 40 perc alatt sűrűre és fényesre főztem, közben állandóan kavargattam. 2 db 2 dl-es üvegnyi lett belőle.

Nagyon különleges és nagyon finom! Legközelebb az ecetet sem hagyom ki belőle :-D

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon jól hangzik! Az a halszósz muszáj bele? Lehet esetleg helyettesíteni valamivel?
(Orsi is beruházott egy Szakácsok Könyvére, holnap jön hozzám és jól átnézzük :-))

Unknown írta...

Hmm, én nem ennyire ázsiaian készítem, s egyébként is lecsöpögtetem a paradicsomot és az átlátszó levet főzöm be paradicsomlekvárnak - a chilitől kicsit piros lesz végül. De persze tisztán is használható az átlátszó paradicsomlé ;)

Millie írta...

Niki! Szerintem kihagyható a halszósz, de akkor tegyél bele sót!

Névtelen írta...

Tegnap "átnéztük" a Szakácsok könyvét, úgyhogy hamarosan Nikinek is meglesz - ezen az elsöprő sikeren ugyebár nem kell csodálkozni. :-) Mostantól csak oldalszám alapján üzengethetünk egymásnak, ez lesz a mi titkos kódrendszerünk, amit csak a beavatottak érthetnek. :-) Na jó a gasztro-kémregénynek vége.

Viszont még mindig könyv: tegnap kézhez kaptam az antikvár könyveimet a booklinetól és Halász Zoltán: Mesélő szakácskönyve annyira olvasmányos, nekem nagyon tetszik. A többiről még nem tudok nyilatkozni, a többi többiről meg pláne nem - belecsaptam mostanság az olvasnivaló beszerzésbe. Legalább 20 könyv várja, hogy elolvassam.

Ja és ami a legszuperebb, hogy tegnap megérkezett a kamion a könyveinkkel, úgyhogy holnap Nikivel tobzódni fogunk. Aztán mehetek dolgozni ... :-)

Majd elfelejtettem, hogy az Alexandránál beszereztem a Fagylaltok könyvét ami nagyon jó és most 1000 Ft (ahoz képest, hogy a Gusto magazin is majd ennyibe kerül ...). És vettem egy Kis sajtlexikont is, ami még olvasmánynak is kitűnő és az általunk elérhető sajtokat vonultatja fel. Szerintem nagyon hasznos. A Gayler féle Vegetáriánus könyv is nagyon jó, csak nekem már megvolt. Na pussz, a picúrnak dupla, amiért olyan finomat kaptam tőle múltkor.

O.

szazala írta...

Ha a többszörösét készited,akkor a főzési idő is arányosan nő?Tartósitószer nem kell bele?Nekem bőven van paradicsomom is,erős paprikám is,sőt fokhagyma is akad a háznál....azt hiszem holnap időt is tudok szakitani(most jut eszembe,a gyömbérem már elég gyatra,a száritott az nagy gáz?)
Köszi a választ!
Zsuzsa

Millie írta...

Szazala! Szerintem nem változik a főzési idő, de jobb, ha a saját szemednek hiszel. Ha már sűrű és fényes a lekvár, akkor jó!
Ha száraz dunsztba teszed, nem kell bele tartósítószer! És természetesen jó a porgyömbér is, különösen ha akkor bontod fel :-D

Millie

Névtelen írta...

Ezt én is megcsinálom, a thaiföldi chilit már be is szereztem hozzá.