2008. május 10., szombat

Citromos pite karamellizált földieperrel

Erre itten most nagyon büszke vagyok. Merthogy pont úgy sikerült a citromkrémem, ahogy annak lennie kell, az állagánál már csak az íze lett jobb.Másrészt szívesen fejbe vágnám egy szívlapáttal azt, aki a karamellbe forgatott földiepret kitalálta! Esküszöm, ez a legnehezebb része az egésznek, pláne meg ha egy kisebb társaság lesi az ember remegő kezeit (még nem ittam ma). Biztos benne van az is, hogy kicsit tartok a karamelltől, sokszor égettem már össze magam ... mindenesetre a karamellsipkák sehogy sem akartak az eperszemeken maradni, így stratégiát változtattam, és kanállal locsolgattam rájuk. Így legalább a gravitáció velem volt. No meg az erő is.

A receptet tovább nem titkolom, de lenne egy kérésem. Ha valaki majer a karamellkészítésben, tartson nekem egy virtuális eligazítást, plíííííííz!
Előre kell bocsájtanom: kétnapos projektre készüljetek. Viszont a munka dandárja 30 perc alatt megvan, ha minden kéznél van.
Kezdésnek egy omlós tésztát dobtam össze:
225 g liszt, 150 g vaj, egy csipet só és 2 tojássárga. (1 fehérjét megtartottam, mert ezzel kentem át az elősütött tésztát, hogy ne ázzon át)
Majd jött a citromkrém, amit ebben a sorrendben kevertem össze:
5 citrom leve, 4 citrom reszelt héja, 400 g cukor, 8 tojás (falusi, by grandma), 350 ml habbá vert tejszín (Cserpes sajtműhely).
(Mivel az utóbbi időben ért pár kudarcélmény a kritikán aluli UHT tejszínekkel, fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mit tettem bele, mert a siker kulcsa ebben lehet.) A krémet és a tésztát is egy éjszakára beparkoltam a hűtőbe.
Másnap elővettem a nagy (30 cm-es átmérőjű) hullámos szélű piteformám, és 180 fokon elősütöttem a tésztát. Majd beleecseltem a tojásfehérjét, és mikor az fehérre váltott, beleöntöttem az előzőleg felkavart (de nem felvert) krémet. Csurig lett, így nagyon óvatosan beemeltem a 150 fokos sütőbe és 70 percig sütöttem (tűpróba).
Állítólag ez az éjszakáztatás a titka annak, hogy nem válik két rétegre a krém, hanem ilyen gyönyörű pudingos lesz.
Nem lehet abbahagyni az evését!!!

4 megjegyzés:

chriesi írta...

Juuj jaj, ezt is ki kell próbálnom. :)Nagyon guszta!

Névtelen írta...

A karamellről Aubergine írt részletesen, onnan kezdtem én is felbátorodni és begyakorolni. Arra jutottam, hogy tényleg nagy lángon kell, és kanállal kell belenyúlni :)

http://aubergine.freeblog.hu/archives/2007/04/18/Karamell_I/
és
http://aubergine.freeblog.hu/archives/2007/04/23/Karamell_II/

Az epret hústűre kell szúrni a csumájánál, és úgy mártogatni, aztán vajazott fóliára fektetni, ha nem tudod azonnal lepöckölni róla. Étcsokival is jó... De lehet, hogy két hústű kell, és a hegyénél bököd bele, a másikkal letolod a tortára.

Citromosból ilyen kétrétegűben szerintem nagyon egyszerű a Jamie-féle (l. link).

Millie írta...

Köszi a linkeket! Az eper feltűzésével nem volt gond-csak leestek a villáról is. Olajozott sütőpapírom is volt- de nem adom fel, még gyakorolni fogom!
Köszi a linkeket!

izmiri írta...

erről a pénteki Született feleségek jutott eszembe. ott nem osztották meg a citromos pite receptjét egymással :) te nyitottabb vagy ! :) állati jól néz ki.