2008. május 15., csütörtök

A mi hűtőnk

Először is egy vallomás: Szinte mindig ilyen kupi van nálam a hűtőben mostanában. Egyszerűen azért, mert 14 hónapos gyermekem annyiszor startol rá az ajtóra, ahányszor az nyílik, így legtöbbször csak bedobom a dolgokat és igyekszem nem a kezére zárni az ajtót. :-D

Felül vannak a húsok, a friss rekeszben, ami most kimerül 4 db csirkecombban, kb egy fél kiló füstölt szalonnában (házi), egy kis prágai sonkában és egy pár paprikás szalámiban, amit már ki kellene dobni... Ja és van két rúd házikolbi, a férjem valami rejtélyes okból nem falta még be...És egy fél kiló bacon.
Az első polcom kezdődik a káosz: tahini, egy gagyi tejszínspray, amit a scone fotójához vettem, egy üveg hecsedli, vaj. Anyám féle eperlekvár, amit joghurtba keverünk, és így lassan de biztosan fogy. Mögötte sk. Caesar saláta öntet, egy pohár tejföl, egy üveg pritaminpaprika, ami sose fog elfogyni, egy üveg globus mustár (??) és Vica barátném anyukájának csudafinom meggylekvárja. Most látom, van ott még fekete olajbogyó, a grapefruitlekvárom tesztdózisa, egy fél üveg gyömbéres töklekvár (Szilvi barátnőm kreálmánya) és fél üveg házi paripüré.

A következő polchoz tartozik a sajtrekesz, amiben most figyel egy túró rudi is Daninak. Igazából nem nagyon eszi, így általában az enyimé lesz :-D Van itt még egy kis mozzarella, füstölt fonottka (Cserpes sajtműhely), gorgonzola és egy adag pecorino. És egy fél adag feta. És fél kiló vaj. (Margarinellenes vagyok. Tudtátok, ha a patkányokat huzamosan margarinnal etetik, megdöglenek??? Pedig azok igen szívós állatok!)
A polcon tartom a házi gyártású édes narancslekvárjaimat, amit voltam olyan hülye és bébiételes üvegekbe töltöttem. Hát persze, hogy nem zárnak tökéletesen. Bár jó sok cukor van bennük, mégis félek, hogy megbuggyannak, így ide kerültek. Még olyan 6-7 üveg van. Ugyanitt van az ipari készlet natúrjoghurtból és még maradt egy ricotta krémtúró is. A műanyag dobozban tegnap főtt cékla van, még nem tudom mi lesz belőle.
A köv. polcon van egy kis maradék Marbella csirke (nemsokára post-olom), egy kiló rebarbara előkészítve és némi Lekváriumos fügeleki és csatni. És egy üveg rózsaszirom lekvár.
Az alsó polc megint szégyenletesen kupis: 10 falusi tojás, a mai "kuki" tésztája, egy kiló spárga, csipőspaprika befőtt by anyám (miért nem lehet kisebb üvegbe tenni?). Mögötte alma-, fehérbor-, vörösbor- és rizsecet. Öreg szilvaleki szabolcsi anyókától, rumos meggybefőtt by anyám, egy üveg kecsöp (pfúj).
Alant van még két nagy zöldségrekesz. A baloldaliban vannak a magvak. Konkrétan 1,5 kiló dió (nagyik), 40 deka mogyoró (apu), fél kiló vörös lencse, szárazbab, makadámiadió, fenyőmag, aszalt meggy, áfonya és gyömbér. Valamint tökmag. Egyszer bemolyosodott a diókészletem, azóta hűtőben tartom. Így nem is avasodik olyan gyorsan.
Másik oldalt van kb. egy kiló bébicukkini, egy csoffadt kigyóuborka, egy kis vöröshagyma, fokhagyma, fél kiló csicsóka (mit csináljak belőle?)
A hűtőajtóban van egy fél csomag élesztő, egy kis házizsír, gyerek gyógyszerei és egy zselés szemmaszk nekem. Talán ha kétszer volt rajtam :-D
Alattuk falusi tojások. Sokan. Meg egy mandulaaroma, ne kérdezzétek honnan és miért. Soha nem használtam ilyet, biztos le volt értékelve :-D
Mellettük mustárok, aztán bébiételes üvegben házi erős pista (isteni) és egy adag tormás majonéz még húsvétról.
Kapribogyó és szardellapaszta.
Vörösbor, fehérbor. Kaukázusi kefír. Nesquick csokiöntet. Tej (kivételesen nem Cserpes, nem jutottam el hozzájuk) A sarokban egy másik üveg vörösborecet.

Na ez a harci helyzet nálunk. Jól látszik mennyire oda vagyunk a házi lekvárokért, és milyen lassan fogynak mégis.
Az is tuti, hogy felindulásból főzök, nem hosszú morfondírozás után... ezért nincsenek különösebb tartalékok. Másrészt két piac is van 10 perces körzetben (Sashalmi és a Bosnyák) nem is lenne nagyon értelme tarcsizni. Régebben próbáltam egy héten egyszer vásárolni, az lett a vége, hogy rengeteg cucc ránk romlott mert sose készült el. De tovább nem is mentegetőzöm....:-D

5 megjegyzés:

Gourmandula írta...

az ecetes pritamin paprikát régen én sem tudtam hova tenni, aztán belebotlottam egy pr.paprika-feta wrapbe. Azóta vettem otthonra is egy üveggel, és fetával, kevés salátával, kukoricával, paradicsommal és egyéb aktuális zöldekkelel tekerem tortillába. Lekattanhatatlan... :) mármint nekem... csak gondoltam, megosztom... :)

Millie írta...

Remek! Van is itthon kukoricalisztem! :-D

Névtelen írta...

A sok tojás árulkodik arról, hogy szeretsz sütni. Ja és azok a bépikajás üvegecskék...én nehéz szívvel szabadultam meg tőlük, mert mindig arra gondoltam, hogy valamire csak jó lesz a konyhába.

izmiri írta...

hihi, az én hűtőm rumlisabb. ugyanis a 2 felső polc állandóan sörrel, borral, pálesszal van tele :) mintha állandóan innánk, pedig van, ami már jó régen ott áll behűtve. ha kivenném, tuti másnap kellene, mert valakik beesnének vendégségbe.
egy rekesz oldalt (ahol neked a zselés maszk) nekünk szemcseppekkel van tele, mert így illik egy szemorvosnak. bárki ilyen, olyan szemproblémára panaszkodik, azonnal kap egyet :)
így nem sok hely marad a kajáknak :) azon a kevés helyen bűvészkedek állandóan. mióta kismama vagyok legalább 6-8 doboz ilyen olyan gyümölcsjoghurt, túrókrém meg stb van, az is fél polc. az alsó meg nálunk is a lekvárkiállítás.

miniMálna írta...

Millie!
Látom lekváros vagy, erről árulkodik a sok-sok lekvár. Hogy szoktad csinálni? (tudom, bugyuta kérdés, de én még nem főztem lekvárt :) hogyan tatósítod? és a bnőd anyukájának az isteni finom eperlekije érdekelne leginkább :)