2008. május 17., szombat

Pane siciliano

Szerintem ez a világ egyik legszebb kenyere. A színe sárgás a durumliszttől, a héja vékony és ropogós, a piritott szezámmag pedig a hab a tortán. Eredetileg ezt szántam volna Gourmandula piknik versenyére, de nem tudok 3 hetet várni :-D Majd kitalálok valami mást a VFK-ra.

A recept szintén a már sokat sztárolt Peter Reinhart könyvemből van (úgy néz ki, előbb-utóbb végigsütögetem magam rajta).

Ez is egy adag pate fermentéből indul, mint a bagett, melyet egy éjszakára (min.) a hűtőbe teszünk. Másnap egy órán keresztül pihentetjük szobahőn, majd kis darabokra csípkedve beleszórjuk egy keverőtálba, hozzáadunk 1 és 3/4 pohár durumlisztet, ugyanennyi kenyérlisztet (BL80), egy és 1/4 pohár langyos vizet, 2 evőkanál olivaolajat, egy evőkanál mézet és 1és 1/4 teáskanál szárított élesztőt. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, minimum 10 percig kell dagasztani.
Olajozott tálba megforgatva 2 órán keresztül kelesztjük.

Akkor 3 részre osztjuk, és mint a bagettnél, hosszú kolbászkákat hengergetünk belőlük. Az enyémek jó 70 cm-esek lettek. Ha ezt a tradicionális formát válasszuk, az "occhi di Santa Lucia"-t azaz Szent Lucia szemét, akkor a két végét elkezdjük ellentétes irányba feltekerni, mint egy S betűt. Durumliszttel meghintett sütőlapra tesszük, megspricceljük egy kis vízzel és megszórjuk a szezámmaggal. Olajjal véknyan bekenjük a tetejét és betesszük a hűtőbe még egy éjszakára.
Reggel kivesszük, és megnézzük, hogy áll a kelesztés. Akkor jó, ha ujjal megbökve a tészta nem ugrik fel rugalmasan, hanem benyomva marad. Engem Dani 5-kor keltett először, az egyik kenyeret akkor vettem ki a hűtőből, a többit csak 7-kor, amikor végleg felkeltünk. 8 körül került az első adag a sütőbe és az sikerült a legjobban. Szóval mondhatom, hogy még minimum 3 óra kell neki szobahőn. Ezzel a kelesztéssel elérhető, hogy ne szakadjon szét a kenyér oldala a sütőben. Ha ez történik, biztosak lehetünk abban, hogy valamit elkapkodtunk, még keleszteni kellett volna...(az én bagettem így járt, legközelebb türelmesebb leszek).

A sütés ugyanúgy történik, mint a bagettnél, de itt nem kell sütőkövet alkalmazni. Rácson hűtjük ki. 3 db kb 35-40 dekás kenyér lesz.

9 megjegyzés:

chriesi írta...

Gyönyörűek!!!

Fűszeres Eszter írta...

Igen, valóban nagyon szépek!

Névtelen írta...

De mennyire, én is akarok ilyet!

Névtelen írta...

csodaszépek! :)) a pohár 2 dl-es? szerintem öregtészta amiből kiindul
Marcsi

Millie írta...

Szia Marcsi!
A pohár 2,5 dl-es! Öregtészta?? Nagyon találó kifejezés, én sosem hallottam ugyan...de ez egyáltalán nem mérvadó :-D
Köszönöm a dícséreteket!
Melinda

Tina írta...

Csodaszép, házilag nem semmi ilyeneket legyártani...!:-O (Nekem mondjuk a szezámmag nem hiányzik rá, de most persze csak kekeckedek...:-))

izmiri írta...

na neeeeeeeeeee. mostmár tényleg nem olvaslak tovább ! :) hogy a fenében van erre időd, energiád ? ez egy csoda !

starfi írta...

hű, ezek nagyon jól néznek ki:)

SZINTIA írta...

...egy szelet Csokiszegélyes-Túrópöttyös Bocimobilt egy szép, gusztusos Pane siciliano-ért???!:D