2008. május 9., péntek

Spárgás-zöldborsós rizottó mentával

Még mindig nyögjük a négynapos hétvége alatt szenvedett koleszterinmérgezést (jószándékű szülők magyaros repertoárja zseniális és ellenállhatatlan), azaz nem bírunk semmi "komolyat" enni.
Így történt, hogy erre a rizottóra esett a választásom. Túllőttem a célom! Jelentem, holnap bélszínt eszünk!

De komolyan: ez egy remek nyári kaja. A nyárin van a nyomaték. 20 fokban nekem kevés. Negyven fokban meg tuti nem vacakolnék vele. Mindenesetre egy könnyű vacsinak egyszer bármikor elmegy, még az egyévesek is szeretik.

A recept egyébként Jamie első könyvében van.
Ő az alaprizottóját így készíti:
2 közepes hagymát és egy fél zellergumót apróra vág és olajon megfuttat. Mikor megpuhultak, hozzáad két gerezd fokhagymát, majd 40 deka rizottó rizst. Üvegesre pirítja a rizst és felengedi egy deci fehér borral vagy száraz vermuttal. Én borral csináltam.
Mikor elfő az alkohol, elkezdi adagolni a húsleveslét (összesen 1 liter körül) és kavargatva, alacsony lángon főzi a rizottót. Végén belekever kb. 70 g vajat és 100 g reszelt parmezánt.

A mai verzióhoz felhasználtam még 350 g zöldborsót (előfőzve), egy csokor mentát és egy csomag spárgát. A spárga rügyeit külön megfőztem és csak a végén adtam hozzá, amikor a mentát, a szárait (hámozva) összevágta és a hagymával együtt pároltam.
Rettenetes mennyiség lett, jobb lett volna felezni vagy még időben vendégeket hívni!

3 megjegyzés:

Tina írta...

Kukucs, egészen belejöttél a blogírásba!;-))) Szuper jók a kaják és nagyon élvezetes stílusban nyomod, szívesen olvasgatlak! A máktorta után sorba próbálok ki majd egyebeket is Tőled...:-)

A lekvárfőzéssel kapcsolatban pedig teljesen egyetértek: évek óta nagymama-anyu-én hármasban nyomjuk az eper-és meggybefőzést, mindig jó kis csajos buli, családi-női hagyomány ez - már csak egy pici lány hiányzik mellőlünk segítségnek!:-D

Millie írta...

Szurkolok, hogy minél előbb legyen egy új csapattag!!! ;-)
Én pár napja megint szültem álmomban-és nagyon könnyen ment :-D
Puszi!

chriesi írta...

Ez jól hangzik. Ki fogom próbálni. Ma megvettem a grapefruitot a lekvárhoz. Nyamm.