2008. július 5., szombat

Vörös lencsés jázmin rizs pilaf

Ez kísérte az előző bejegyzésem és mivel nem egy mindennapi köret, gondoltam, ezt is posztolom. A rizs és a lencse külön főtt, hogy megtartsa saját karakterét.

Hozzávalók:
4 ek olaj
fél pohár apróra vágott vöröshagyma
3/4 pohár rizs (basmati rizst ír az eredeti recept, de én most abból kifogytam)
fél babérlevél
egy tk só
bors
1 ek reszelt friss gyömbér
3/4 tk őrölt kömény
3/4 tk őrölt coriander
1/2 tk paprikapehely
3/4 pohár vörös lencse
egy újhagyma díszítésnek

Két nyeles fazékra lesz szükségünk. Az egyikben melegítsünk 2 ek olajat, dobjuk rá a hagymát és pároljuk 3 percig, míg üvegessé nem válik. Keverjük bele a rizst, a só felét, a babérlevelet, borsozzuk és öntsük fel 1,5 pohár vízzel. Forraljuk fel, majd takaréklángon, fedő alatt főzzük 15 percig. Ha jól csináltuk eddigre a rizs majdnem puha, a víz pedig elfőtt. Még 5 percig pihentessük lefedve.

A másik fazékban melegítsük meg a másik 2 ek olajat. Keverjük bele a gyömbért, a köményt, a koriandert, a paprikapelyhet és pirítsuk 1 percen keresztül. Adjuk hozzá a vöröslencsét és engedjük fel 1,5 pohár vízzel. Sózzuk, borsozzuk és forraljuk fel. Fedő alatt lassú tűzön 15 perc alatt kész. (Szerintem ennyi idő sem kell)

Egy nagyobb méretű tálalóedényben keverjük össze a lencsét és a rizst, a tetejére felkarikázott újhagymát tehetünk.

Nincsenek megjegyzések: