Szerencsére csak ritkán tör rám olthatatlan vágy Snickers után, de akkor nagyon. Nigella: Egész évben nyári ízek című könyvét gyakorlatilag e recept miatt kértem kölcsön. Ahhoz képest, hogy eddig semmibe se néztem őasszonyságát, ez már a második jó pont, amit nálam szerez.
Merthogy tökéletesen működik a recept, igaz én nem mikróban készítettem.
Fontos figyelmeztetés:Ez egy kalóriabomba, mely mellett a brownies-ok könnyű desszertként szerepelhetnének. Már az elolvasása is hízlal!!!
Hozzávalók:
A tésztához:
225 g finomliszt
75 g cukor
175 g vaj
A töltelékhez:
200 g vaj
400 g cukrozott sűrített tej (a tubosos undormány :-)
4 evőkanál cukor
250 g sózott földimogyoró
A csokimázhoz:
125 g tejcsoki
125 g 85%-os étcsoki
A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítottam. Kibéleltem sütőpapírral egy 20×25 cm-es kistepsit és beledöngöltem. 160 fokos sütőben kb 40 percig sütöttem, míg a teteje egy kis színt kapott. Hagytam kihűlni.
Egy nyeles edényben a mogyoró kivételével kimértem a hozzávalókat és feltettem főni. Közben folyamatosan kavargattam. Ahogy felforrt, elkezdett pöfögni, de hálistennek nem lövöldözött, így égési sérülések nélkül megúsztam. Kb 10 perces kavargatás után érezhetően besűrösödött és kissé karamellizálódott a massza. Ekkor belekevertem a mogyorót és a tésztára simítottam.
Mikor kihűlt, a papírt lefejtettem róla és egy tálcára csúsztattam. Így nézett ki:Vízfürdő felett felolvasztottam az étcsoki-tejcsoki keveréket és bevontam a tetejét. Hűtőbe dugtam, majd egy óra múlva szeleteltem.
Szerintem egész jó lett. Mondhatni remek. A tészta erősen vajas ízű, ami jó kontrasztott ad a csokinak és a sós mogyorónak. A töltelék állaga valami egészen fantasztikus: nem kemény, nem túl ragadós, pont jó.
Kíváncsi lennék milyen lenne ha:
1, Vaníliát tettem volna a tésztába?
2, Kakaós tésztával csináltam volna?
3, A töltelék cukormennyiségét először karamellizáltam volna, aztán adtam volna hozzá a sűrített tejet és a vajat, hogy kicsit intenzívebb karamell íze legyen...?
Nem hiszem, hogy a közeljövőben elkészítem (ki kell pihenni ezt a kalóriamennyiséget), de jövőre talán kísérletezek még vele...
21 megjegyzés:
Juj de lenyúlnám azt a szeletet! Gyerekként nagyon szerettem azt a csokit, de évek óta nem ettem, úgyhogy ez remek kifogás arra, hogy megsüssem. :)
Ez gyönyörű Millie!:)
Jé, ez majdnem olyan mint a Millionaire's shortbread-em :-) Csak abban nincs mogyoró....
N.
Jujj, Melinda, most rohanhatok fárjestül-gyerekestől(Zsé, Mia) a Sparba a hozzávalókért...!
szép! hogy lett ilyen fekete a háttér?
Layers, new fill color, opacity 100 %, kiválaszt és kész.
Millie
csak nagyon óvatosan mertem beleolvasni, nehogy már a képernyőn keresztül felszedjek pár kilót :) még jó, hogy eddig ezt a receptet nem vettem észre a könyben :D
szia!én is megcsináltam már.szerintem nagyon finom:)
Örülök!
honnan lehet sűrített tejet szerezni?
alika
Bármelyik boltban!!!! Ha nem találod, kérd az eladóktól!
cukrozott sűrített tej kell hozzá, ugye?
Igen! Javítom is a receptet.
Ez a süti bomba jól néz ki,nagyon jó a kép is róla!ki kell próbáljam!
milyen késsel vagyis hogyan tudod ilyen gyönyörűen szeletelni?
Névtelen!
Széles pengéjű, hosszú, nagy konyhai kés. Sajna nekem nincs profi szerszámom, azt hiszem fiskars márkájúval szeltem.
A lényeg az, hogy egy vágással tudj haladni, nem szabad reszelgetni...
Szia!
A receptet azért választottam, mert vendégségben megkínáltak vele és gondoltam kipróbálom én is. Viszont gyanítom, hogy nem ez a recept alapján készítették.
Készítéskor a recept több pontban is hagy kívánnivalót maga után. Nyilván nem kizárt, hogy én vagyok kevésbé ügyes, deeee már a tészta összeállításánál sántított kicsit a dolog, de pár csepp víz segített a problémámon. Majd a tölteléknél ismét problémáim adódtak. Lábasom tisztításához gyanítom vésőre lesz szükség. "A tésztára simítottam" részt erős túlzásnak érzem, mivel fél másodperc alatt kellett 6 kézzel, 10 eszközzel erőlködnöm, hogy mindenhová jusson mielőtt megköt (nem jött össze). Valószínű a csokiolvasztásban is kevésbé vagyok ügyes mertháááát pici vajjal fel kellett javítanom, hogy egyáltalán kenhetővé váljon.
Összességében: inkább elkérem mástól a receptet, hátha az jobban sikerül. Más kedvét azért nem venném el, hátha csak én vagyok oltári béna.
Jana!
Sajnálom, hogy nem sikerült! Nálam abszolút flottul ment az egész, ezt a fényképek is bizonyítják.
Ráadásul a NIGELLA receptek nem arról híresek, hogy cukrásznak kell lenni az elkészítésükhöz.
A csokiolvasztásnál sejtem mi lehet a gond: Ha gőz felett (úgy, hogy nem ér bele a tál alja a vízbe) olvasztod, akkor szép sima lesz. Én nagyon lassan szoktam, minimum fél óra míg felolvad...Volt (régebben olyan), hogy nagy láng alatt, kapkodva csináltam, kásás undormánnyá ugrott össze a csoki tőle, és dobhattam ki az egészet. Mikróban dettó ezt sikerült elérnem...
A többihez nem tudok mit szólni, látnom kéne fázisfotókban az eredményt.
Egyébként meg érdemes elkérni ott a vendégségben a receptet legközelebb.
További szép napokat!
Én itt ülök a konyhába és másodjára készítem el, mert akit megkínáltam vele mindenkinek ízlett.Igaz, az enyém elsőre kicsit szétfolyt de arra fogtam, hogy kezdő vagyok a sütés-főzésben :)
Timi
Timi! Nagyon örülök!
Hali!!
Én most sütöttem, és szerintem nagyon finom lesz!!! A tésztájával sokat szenvedtem. xD Amúgy nem nehéz elkészíteni. Köszi ezt a receptet!! Pusz Lyly(13)
Megjegyzés küldése