2008. július 8., kedd

Csilivili kekszek a la Möszjő Hermé (Chocolate sparklers)

Van nekünk két db naaaagy fémdobozunk az IKEA-ból. Az egyikben az életmentő gyógyszereink, kötszereink vannak, a másikban az életmentő mikor milyen (csokis, zabpelyhes, gyömbér) kekszek. Gyanítom, hogy a kekszesdoboz tartalmának éppolyan gyógyereje van, mint a másiknak, talán ezért nem vagyunk szinte sosem betegek. Viszont ennek az idilli állapotnak a fenntartása elég sok kekszbe kerül. Ráadásul sunyi (pákosztos) kis manók is laknak velünk, akik titkon dézsmálják a készleteket (ha épp nem a zoknik egyik felét tüntetik el örökre), így időnként hangosan megállapítjuk: Hova tűntek a kekszek? Ez legutóljára két napja hangzott el férjem szájából. Kérdésnek tűnt, de benne volt az imperatívus: Munkára fel!
Tehát mára terveztem egy klasszik csokis-mogyorós kekszet. Amit möszjő Hermé könyvének érkezése rendesen felborított, mert hát milyen dolog is lenne, nem tesztelni egyből valamelyik receptet?
Így felütöttem a kekszes fejezetet és elkészítettem az első receptet. Mivel "Guszti bácsiról" nem érdemes vitatkozni, közlöm ahogy van. Süssétek meg ti is és írjátok meg a véleményeteket!

Hozzávalók:
385 g liszt
35 g nagyon jó minőségű holland kakaópor
csipet fahéj
csipet só
285 g puha vaj
125 g cukor
egy nagy tojás sárgája

Először a vajat kevertem ki a cukorral, majd hozzáadtam a tojássárgát és a többi hozzávalót. Ügyeltem arra, hogy ne dolgozzam túl a tésztát, ezért fakanállal kevertem. Ahogy összeállt, két 4 cm vastag rudat formáztam belőle és a hűtőbe tettem.
Egy óra múlva kicsit felvertem a tojásfehérjét, lekentem vele a csokis rúdjaimat, majd kristálycukorba forgattam.
Kb 1,5 centis szeletekre vágtam és sütőpapírral bélelt tepsikben 180 fokon megsütöttem őket (18 perc)
Az én privátim véleményem: Kifejezetten purista darab! Egy finom kávé ideális kísérője, de nem a klasszikus ropogtatnivaló, azaz nem eteti magát. Állagra tökéletes: belül morzsálódó, kívül ropogós. Küllemre jobban jártam volna, ha a tetejét nyomom cukorba (mint a gyömbérkekszemnél), mert így inkább érdekes, mint szép.

11 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Szerintem nagyon szép. Ezekszerint azon kevés sütemények közé tartozik, ami szebb mint amilyen finom.

Isabell Letourneau írta...

Ezt már én is terveztem megsütni de valahogy nem került rá a sor, na majd ezután.

Millie írta...

Eszter! Örülök, hogy neked tetszik!
Szerintem finom, csak kétlem, hogy a magyar tömegek rajongani tudnának érte. Azóta elmajszoltam még kettőt és változatlanul a kávé mellé dukáló étcsoki helyettesítőjének tartom leginkább. A férjemnek meg megsütöm a klasszikus chocolate chip cookie-t! :-D

miniMálna írta...

inkább puhának tűnik, mint ropogósnak :) ezt a gyömbéres kekszet ajánlottad ?

Millie írta...

Málna!

A gyömbéres keksz is isteni (bár melaszt csak bioboltban tudsz venni), de cookie címszó alatt van még egy zabpelyhes is!

Névtelen írta...

szerintem már így ránézésre is kimeríti a Btk. nyilvános izgatásról szóló paragrafusát! :)feltétlenül ki lesz próbálva, szeretem az ilyen "purista" kekszeket :D

Névtelen írta...

Mi a probléma vele? Miért nem felel meg a magyar ízlésnek? Azért érdeklődök ilyen hevesen mert szeretném megsütni de ha nem annyira jó akkor nem töltöm vele a kevéske szabadidőmet.

Millie írta...

Süsd meg és döntsd el. Nincs vele semmi probléma, de te tudod a legjobban, hogy Lutens-t se értékeli mindenki.
Ha tutira akarsz menni, inkább a narancsos csokitortával kezdj!

Névtelen írta...

Némelyik Lutenst én sem!:-) Too sophisticated...

Különben is ugrott a sütés mert a Kisfiam elég beteg.:-((((((

miniMálna írta...

chilii, nem okoskodásképp mondom, de nyilvános izgatás, mint olyan nem szerepel a magyar Btk-ban :) pedig már kitanultam "bötűről bötűűűre". De lehet csak átugrottam rajta.

anna írta...

haho, nem tudom, olvasod-e meg a kommenteket, de erre vmiert csak nemreg talaltam ra, meg is csinaltam es hehe, szerintem nagyon is eteti magat, egy heten masfel adagot megettem majdnem egyedul, egek (najo, mast nem is nagyon ettem, tul sokat kellett dolgoznom).