2008. július 6., vasárnap

Fahéjas-mazsolás-diós kenyér

Egy ideje sóvárgok a sok-sok krémsajttal megkent fahéjas-mazsolás bagel után, de nem tudom rávenni magam a nagy munkára ebben a hőségben. Aztán megpillantottam ezt a receptet és éreztem: ez legalább olyan jó lesz most! A vendégeim véleménye megoszlott, hogy kalácsszerű-e vagy inkább kenyér, én a kenyérre szavazok. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy isteni!Az eredeti recept menyiségeit egy kicsit módosítottam, hogy egy IKEA-s (kb 30×10 cm-es) formát pont kitöltő kenyerem legyen, ezért adom meg még a vizet is grammban.

A hozzávalók:
340 g kenyérliszt
14 g cukor
1 tk só
1,5 tk porélesztő
1 tk őrölt fahéj
1 kis tojás
21 g vaj
85 g tej vagy író
127 g víz
190 g mazsola
85 g pirított, durvára vágott dió

A mazsola és a dió kivételével minden hozzávalót egy nagy tálban összekeverünk, míg gyúrható tésztát nem kapunk. Ha szükséges vízzel vagy liszttel korrigálunk. Én géppel dagasztottam kb 6 percen keresztül, kézzel 10 perc is szükséges. A tészta akkor jó, ha rugalmas, de nem ragacsos.
A dagasztás utolsó perceiben kézzel adjuk hozzá a diót és a mazsolát és oszlassuk el őket egyenletesen.
Egy kiolajozott tálban hagyjuk kétszeresére kelni.
Kelesztés után formázzuk és helyezzük egy kiolajozott sütőformába. Még további 60-90 percen keresztül kelesszük, amíg teljesen ki nem tölti a formát.
180 fokos sütőben kb 40-60 perc alatt lesz kész. Azonnal vegyük ki a formából és rácson hűtsük ki.

Ez az alapverzió. Mivel én, mint a bevezetőben említettem, már régóta vágytam ezekre az ízekre, nem tudtam ellenállni és a "deluxe" változatot készítettem. Ez annyival több, hogy az első kelesztés után vékonyan olajozott pulton kézzel téglalap alakúra húzkodtam a tésztát, és megszórtam fahéjas cukorral (fél pohár cukor, 2 tk fahéj), majd feltekertem, és így tettem a formába. A sütés után pedig rögtön megkentem olvasztott vajjal, és a tetejét is fahéjas cukorral borítottam.
Tényleg nagyon finom lett. Ha esetleg ránkszáradna a vége, akkor pedig remek pirítósként fogja végezni!

4 megjegyzés:

VOKinga írta...

Hű! :)

chriesi írta...

Istenien néz ki!

izmiri írta...

most vettem észre a 2,5 éves képet ! hááááááát csúcs ! már akkor főzött :))) és az a kis kendő, meg a szúrós tekintet.

Névtelen írta...

csak lenne egy kicsit hidegebb, rogton nekilatnek sutni