2008. július 11., péntek

Pierre Hermé málnás csokitortája

Tegnap "szabadnapom" volt, azaz anyósom bevállalta a Kapitányt. Igyekeztem 72 órára beosztani az időt, így már kora reggel a piacon kezdtem. (Jutott idő barátnőzni és a Körúton flangálni is, de a beszerzést nem lehetett elbliccelni). Ahol csudaszép frissen szedett málnákat árultak, emberbarát áron. Nem tudtam ellenállni, muszáj volt megint egy nagyobb adagot venni. S míg még szezonja van, gondoltam tesztelem a következő ötcsillagos receptet a "KÖNYV"-ből. A dolog annál is érdekesebb, mert nemrég egy nagyon hasonlót alkottam az Avoca recept alapján, kiváncsi voltam a különbségekre.Először én is elkészítettem a Mester omlós tésztáját. Ízbolygó nemrég ismertette a Szakácsok könyve variációt, az enyémben egy icipicit mások az arányok.
Hozzávalók:
285 g puha vaj
150 g porcukor
100 g finomra őrölt mandula
fél teáskanál só
fél teáskanál vaníliaesszencia
2 nagy tojás
490 g liszt
Itt is arra kell ügyelni, hogy ne dolgozzuk túl a tésztát. Ahogy összeáll, kész is. 4 órát kell pihentetni a hűtőben (ugyanis nagyon lágy, hasonlóan a kekszek tésztájához), majd nyújtani. A tésztát 4 részre osztottam, a másik 3 ment a fagyóba. (Hálás dolog lesz csak kivenni és nyújtani!)

A 4. adagot lisztes pulton nyújtottam és kibéleltem vele egy 18 cm-es formát. (22-es kellett volna, de nekem olyanom nincs.) Tettem rá alufóliát, beleszórtam a babot és 180 fokos sütőben, vakon sütöttem 18 percig. Aztán a babot kiöntöttem és készre sütöttem. Hagytam kihűlni.
A krém hozzávalói:
145 g étcsoki
115 g vaj
1 nagy tojás
3 tojás sárgája
2 ek porcukor

kb. egy pohárnyi málna

A töltelékhez megolvasztottam az étcsokit és a vajat külön tálkákban. Hagytam langyosra hűlni őket. Majd a csokiba kevertem egy egész tojást és 3 tojás sárgáját. Hozzáadtam a cukrot, majd a langyos vajat.

A tésztára egy rétegben málnát szórtam, nyakon öntöttem a krémmel és 11 percre betoltam a 190 fokos sütőbe. Negyedórát pihentettem, majd szeleteltük és ettük.

Vélemény:
Meseszép volt egyben. Szeleteléskor viszont a töltelék megfolyt, ezért azt nem is fényképeztem.
Legközelebb vagy nem 11 percig fog sülni vagy külön kosárkaformákban készítem, és akkor direkt ez lesz a szexepilje. Ízre harmónikus, selymes.
A férjem szerint az Avoca verzió jobb. Szerintem nem jobb, csak karakteresebb, mégis könnyebb.
A Hermé tészta viszont világbajnok! Mindkettő marad a repertoárban!

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

kristály tisztán látszik kirajzolódni, hogy Te és a Möszjö lesztek a hibásak, ha oda lesz a fogyókúrám! :D

chriesi írta...

Nagyon szép lett!

Névtelen írta...

Remekül néz ki! És a málna-csoki igazán nyerő páros.
(Szépen posztolgassad csak a recepteket a könyvből, így legalább azt már nem kell beszereznem...:-)))))

Millie írta...

Chilii! Az én fogyókúrám is indul hamarosan, de azt hiszem a heti egy süti akkor is bele fog férni :-D

Névtelen írta...

A tésztába nem kell lisztet tenni???

Millie írta...

Kedves Névtelen!
Dehogynem! Köszi, hogy felhívtad a figyelmem a bakira, mostanában úgy tűnik szétszórt vagyok. Sajnos van rá okom :-S

Tina írta...

Most sikerült kipróbálnom és isteni lett, köszi! Tovább sütöttem (15 perc) és a töltelékbe plusz 3 helyett plusz 2 tojássárga is elég volt, így nem folyt szét.