2008. július 19., szombat

Snickers szelet

Szerencsére csak ritkán tör rám olthatatlan vágy Snickers után, de akkor nagyon. Nigella: Egész évben nyári ízek című könyvét gyakorlatilag e recept miatt kértem kölcsön. Ahhoz képest, hogy eddig semmibe se néztem őasszonyságát, ez már a második jó pont, amit nálam szerez.
Merthogy tökéletesen működik a recept, igaz én nem mikróban készítettem.

Fontos figyelmeztetés:Ez egy kalóriabomba, mely mellett a brownies-ok könnyű desszertként szerepelhetnének. Már az elolvasása is hízlal!!!
Hozzávalók:
A tésztához:
225 g finomliszt
75 g cukor
175 g vaj

A töltelékhez:
200 g vaj
400 g cukrozott sűrített tej (a tubosos undormány :-)
4 evőkanál cukor
250 g sózott földimogyoró

A csokimázhoz:
125 g tejcsoki
125 g 85%-os étcsoki

A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítottam. Kibéleltem sütőpapírral egy 20×25 cm-es kistepsit és beledöngöltem. 160 fokos sütőben kb 40 percig sütöttem, míg a teteje egy kis színt kapott. Hagytam kihűlni.

Egy nyeles edényben a mogyoró kivételével kimértem a hozzávalókat és feltettem főni. Közben folyamatosan kavargattam. Ahogy felforrt, elkezdett pöfögni, de hálistennek nem lövöldözött, így égési sérülések nélkül megúsztam. Kb 10 perces kavargatás után érezhetően besűrösödött és kissé karamellizálódott a massza. Ekkor belekevertem a mogyorót és a tésztára simítottam.
Mikor kihűlt, a papírt lefejtettem róla és egy tálcára csúsztattam. Így nézett ki:Vízfürdő felett felolvasztottam az étcsoki-tejcsoki keveréket és bevontam a tetejét. Hűtőbe dugtam, majd egy óra múlva szeleteltem.

Szerintem egész jó lett. Mondhatni remek. A tészta erősen vajas ízű, ami jó kontrasztott ad a csokinak és a sós mogyorónak. A töltelék állaga valami egészen fantasztikus: nem kemény, nem túl ragadós, pont jó.
Kíváncsi lennék milyen lenne ha:
1, Vaníliát tettem volna a tésztába?
2, Kakaós tésztával csináltam volna?
3, A töltelék cukormennyiségét először karamellizáltam volna, aztán adtam volna hozzá a sűrített tejet és a vajat, hogy kicsit intenzívebb karamell íze legyen...?

Nem hiszem, hogy a közeljövőben elkészítem (ki kell pihenni ezt a kalóriamennyiséget), de jövőre talán kísérletezek még vele...

21 megjegyzés:

chriesi írta...

Juj de lenyúlnám azt a szeletet! Gyerekként nagyon szerettem azt a csokit, de évek óta nem ettem, úgyhogy ez remek kifogás arra, hogy megsüssem. :)

SZINTIA írta...

Ez gyönyörű Millie!:)

Névtelen írta...

Jé, ez majdnem olyan mint a Millionaire's shortbread-em :-) Csak abban nincs mogyoró....
N.

Mesike írta...

Jujj, Melinda, most rohanhatok fárjestül-gyerekestől(Zsé, Mia) a Sparba a hozzávalókért...!

miniMálna írta...

szép! hogy lett ilyen fekete a háttér?

Millie írta...

Layers, new fill color, opacity 100 %, kiválaszt és kész.
Millie

Névtelen írta...

csak nagyon óvatosan mertem beleolvasni, nehogy már a képernyőn keresztül felszedjek pár kilót :) még jó, hogy eddig ezt a receptet nem vettem észre a könyben :D

Névtelen írta...

szia!én is megcsináltam már.szerintem nagyon finom:)

Millie írta...

Örülök!

Névtelen írta...

honnan lehet sűrített tejet szerezni?
alika

Millie írta...

Bármelyik boltban!!!! Ha nem találod, kérd az eladóktól!

Névtelen írta...

cukrozott sűrített tej kell hozzá, ugye?

Millie írta...

Igen! Javítom is a receptet.

Ottis írta...

Ez a süti bomba jól néz ki,nagyon jó a kép is róla!ki kell próbáljam!

Névtelen írta...

milyen késsel vagyis hogyan tudod ilyen gyönyörűen szeletelni?

Millie írta...

Névtelen!

Széles pengéjű, hosszú, nagy konyhai kés. Sajna nekem nincs profi szerszámom, azt hiszem fiskars márkájúval szeltem.
A lényeg az, hogy egy vágással tudj haladni, nem szabad reszelgetni...

Névtelen írta...

Szia!

A receptet azért választottam, mert vendégségben megkínáltak vele és gondoltam kipróbálom én is. Viszont gyanítom, hogy nem ez a recept alapján készítették.
Készítéskor a recept több pontban is hagy kívánnivalót maga után. Nyilván nem kizárt, hogy én vagyok kevésbé ügyes, deeee már a tészta összeállításánál sántított kicsit a dolog, de pár csepp víz segített a problémámon. Majd a tölteléknél ismét problémáim adódtak. Lábasom tisztításához gyanítom vésőre lesz szükség. "A tésztára simítottam" részt erős túlzásnak érzem, mivel fél másodperc alatt kellett 6 kézzel, 10 eszközzel erőlködnöm, hogy mindenhová jusson mielőtt megköt (nem jött össze). Valószínű a csokiolvasztásban is kevésbé vagyok ügyes mertháááát pici vajjal fel kellett javítanom, hogy egyáltalán kenhetővé váljon.
Összességében: inkább elkérem mástól a receptet, hátha az jobban sikerül. Más kedvét azért nem venném el, hátha csak én vagyok oltári béna.

Millie írta...

Jana!

Sajnálom, hogy nem sikerült! Nálam abszolút flottul ment az egész, ezt a fényképek is bizonyítják.
Ráadásul a NIGELLA receptek nem arról híresek, hogy cukrásznak kell lenni az elkészítésükhöz.
A csokiolvasztásnál sejtem mi lehet a gond: Ha gőz felett (úgy, hogy nem ér bele a tál alja a vízbe) olvasztod, akkor szép sima lesz. Én nagyon lassan szoktam, minimum fél óra míg felolvad...Volt (régebben olyan), hogy nagy láng alatt, kapkodva csináltam, kásás undormánnyá ugrott össze a csoki tőle, és dobhattam ki az egészet. Mikróban dettó ezt sikerült elérnem...
A többihez nem tudok mit szólni, látnom kéne fázisfotókban az eredményt.
Egyébként meg érdemes elkérni ott a vendégségben a receptet legközelebb.
További szép napokat!

Névtelen írta...

Én itt ülök a konyhába és másodjára készítem el, mert akit megkínáltam vele mindenkinek ízlett.Igaz, az enyém elsőre kicsit szétfolyt de arra fogtam, hogy kezdő vagyok a sütés-főzésben :)

Timi

Millie írta...

Timi! Nagyon örülök!

Lyly írta...

Hali!!
Én most sütöttem, és szerintem nagyon finom lesz!!! A tésztájával sokat szenvedtem. xD Amúgy nem nehéz elkészíteni. Köszi ezt a receptet!! Pusz Lyly(13)