2008. július 31., csütörtök

Sárgabarackos-olajbogyós csirke (Djeje Bil Zeetoon wel Mechmech)

Ezt a remek algír ételt publikálta Warda pár napja. Már amikor a fotót megláttam, tudtam, hogy MUSZÁJ lesz elkészíteni. És lőn.

Különösképpen nem állt szándékomban nagyon változtatni a dolgokon (nehogy véletlenül megszabadítsam a tevét a púpjától), de főzés közben mégis sikeredett eltolni az arányokat és módszert is váltani... Nem tudom mennyire ártottam az autentikusságnak, de olyan frenetikusan jól sikerült, hogy a férjem rögtön kérvényezte is a "klasszikusok" közé történő felvételét. Tényleg hosszú ideje a legjobb új recept, amit kipróbáltam. Ezt Jamienek is üzenem!
Hozzávalók:
A páchoz:
2 ek méz
egy citrom leve
2 ek olivaolaj
1 ek só
frissen őrölt bors
4 csirkecomb

A raguhoz:
1 nagy hagyma apróra vágva
1 fokhagyma szétnyomva
1 kis csokor korianderzöld
3 ek olaj (én kacsazsírt használtam, nem ártott neki)
1 ek vaj (ezt én kihagytam)
egy csipet sáfrány
1 tk őrölt gyömbér
1/4 tk kurkuma
1/8 tk cayenne bors (lehet több is, ha erősen szeretitek)
1/4 rúd fahéj
1/3 pohár víz
1/2 pohár zöld olajbogyó
1/2 pohár sárgabarack kimagozva, felezve

bors

A pácot előző nap összeállítottam és egy éjszakán keresztül marináltam a csirkét. A melegre való tekintettel úgy döntöttem, hogy mindenképpen a gázon sütöm meg, szó sem lehet a sütő bekapcsolásáról. Így lecsöpögtettem a páclevet és pár kanál olajon elkezdtem pirítani a húst. A méz elég hamar karamellizálódni kezdett , de hálistennek ez nem ártott a hús ízének.
Közben másik edényben megfonnyasztottam a hagymát és a fokhagymát a kacsazsíron. Hozzáadtam a fűszereket, majd ahogy illatozni kezdett, az olajbogyót is. Mivel kis családunk minden tagja teljesen odavan a cuccért, én minimum 2 pohárnyit tettem bele. (A maradék egy pohárnyit, ami a nagy üvegben maradt Dani ette meg tízóraira.) Kis vizet öntöttem alá, aztán hagytam rotyogni. Kb 20 perc múlva jött az aprószemű, mézédes sárgabarack, amit szintén jócskán megnövelt adagban tettem bele. Kb egy-egy arányban volt az olajbogyó és a barack. Korianderem sajna még nem hajtott ki az erkélyen, így néhány szemet összetörtem mozsárban, hogy pótoljam a feelinget.
Pár perc alatt összefőtt a ragu, ekkor sóztam, borsoztam, kóstolgattam. És valami marhára hiányzott belőle. Valahogy nem volt "mélysége".
Ekkor úgy döntöttem, hogy ideje lesz összeházasítani a készre sült husival, hogy a serpenyő alján maradt pörc és húslé beturbózza a ragut. És igen! Az összeforralás után összehasonlíthatatlanul jobb lett az egész. És mivel Algériában is a grill alatt párolódik a ragu a lecsöpögő húslében és zsírban, talán nem is lőttem mellé...
Basmati rizzsel tálaltam.
Ha legközelebb készítem, csak arra vigyázok, hogy a friss érett sárgabarackot az utolsó percben keverjem a raguba, mert pillanatok alatt szétfő...

2 megjegyzés:

Warda írta...

Millie, it looks so authentic and absolutly stunning. I am so happy that you made it, and even happier that you loved it :)
Cooking the chicken in a skillet then covering it with the sauce is actually the traditionnal way to do it. Now I am the one craving Djeje Bil Zeetoon Wel Mechmech ;)

Millie írta...

Thanks Warda! If you feel like coming over to Hungary, you are more than welcome! Millie