2008. április 15., kedd

Padlizsán parmigiana

Rengeteg variációja van ennek az ételnek, és mindenki a magáéra esküszik. A legtöbb recept, amit angol nyelvű oldalakon láttam, rántott padlizsánkarikákkal dolgozik. Biztos nagyon finom az is, de én nem vagyok egy "rántós" fajta (életemben eddig egyszer sütöttem rántott húst), és az olasz bibliám (Silver Spoon) sem említ semmi ilyesmit.

Ez ugyan egy átdolgozott verzió, de én ma így szerettem.
Ha holnap másképp fogom, azt is megosztom majd veletek.Varietas delectat.

Egy négy személyes adaghoz két nagy padlizsán elég. Kb. fél-egy centis karikákra vágom, egy nagy tésztaszűrőbe teszem, alaposan megsózom, és hagyom hogy kiizzadja a keserű levét a mosogatóban (kb. 60 perc)...Aztán jóóól leöblítem.
Közben elkészítem a paradicsomszószt.
Előveszem a legjobb teflon serpenyőmet, egy kanál olajat öntök bele és elkezdem aranybarnára sütni a padlizsánkarikák mindkét oldalát. Nagyon fontos hogy egyesével történjék a dolog, nem lehet több réteget egymásra pakolni. Ha valaki türelmetlen, nyugodtan dolgozzon két serpenyővel.
A másik alapvető dolog, hogy a padlizsán pont annyi olajat szív magába, amennyit aláöntünk, így nem érdemes egy evőkanálnál többet alátenni, mert olajban fog tocsogni az ételünk. Ha megsültek, papírtörlőre szedem, és minden réteg közé is teszek...
Közben a harmadik kezemmel előveszem a ricottát (250 g) beleütök egy tojást és keverek bele egy kis reszelt parmezánt (pár kanállal). Sózom, borsozom, esetleg ha van egy kis korianderzöld, azt is bele lehet aprítani.

A sütésre a lasagne-s tálamat használom. Alulra szétterítek egy kis paradicsomszószt, erre pakolom a sült padlizsánt. Minden karika tetejére egy teáskanál ricottás keverék jön, majd egy réteg pariszósz. Nekem most összesen két réteg padlizsánom lett, a végén beborítottam a maradék szósszal és egy zacsi (125 g) mozzarellát tépkedtem a tetejére.
200 fokon sütöm, míg a sajt szépen megbarnul a tetején.

Két megjegyzésem lenne:
A ricottás rétegekbe is kerülhet mozzarella, nálam most csak egy adag volt itthon.
A múltban próbáltam grillezni a padlizsánt és úgy beletenni, hogy időt és kalóriát spóroljak, ízre meg sem közelítette a hagyományos verziót... úgyhogy én inkább maradok a pepecselős-papírtörlős változatnál.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én ennek a receptjét A büvös szakács oldalán találtam, többször elkészítettem.
Az egyik különbség, hogy a padlizsánszeleteket lisztben forgatás után süti
a másik pedig, hogy elmarad a ricottás keverék, viszont minden réteg paradicsomszószra gazdagon szeletel mozzarellát.
Javaslom próbáld ki, igazán nagyon finom.

Névtelen írta...

Szívembe zártam a blogodat. egyrészt a pákosztos macska miatt, másrészt a finomságok miatt! Köszi a fantasztikus tippeket, Anna

Millie írta...

Anna! Köszönöm!