2008. április 21., hétfő

Spenótos kosárka

Az Avoca cafe szakácskönyvében ez a cuki kis pite volt az első, amit kiszúrtam magamnak. Ugye milyen gyönyörűséges? Elsőre egy kicsit bonyolultnak tűnt, így csak tegnap vettem a bátorságot, hogy elkészítsem. Két meglepetés is ért: egyáltalán nem bonyulult, viszont teljesen használhatatlan volt a könyv adta leírás. Nem tudom miféle muffinformában gondolkoztak ők, de itt a recept, amit a hagyományos 12 lyukas muffinformához adaptáltam.

Hozzávalók:
1 cs réteslap (80g)
olvasztott vaj a kenéshez
400 g friss spenót
200 g jófajta márványsajt
egy nagy marék vörösáfonya
egy marék pecan dió (hikori dió néven jegyzik Mo.-n), én most sima diót használtam
2 tojás és 3 tojássárga
4 kanál tejszin
só, bors, szerecsendióA muffinformát kikentem olvasztott vajjal, és szépen kibéleltem a rétestésztával. Egy lapot kilenc részre vágtam, így pont 3 réteg jutott mindegyikbe. (A rétegek közé is ecseteltem vajat természetesen.)
Közben a megmosott, leszárazott, lecsepegtetett spenótleveleket gyorsan megfonnyasztottam egy fazékban (kb. 2 perc) és összekevertem a márványsajttal és a vörösáfonyával. Sóztam, borsoztam. Egy serpenyőben megpiritottam a diót, és azt is hozzáadtam.
A keveréket bekanalaztam a réteságyacskákba, és rámértem a tojásos-tejszínes masszát.
180 fokon előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.

Mivel féltem, hogy a réteslapok széleiből idő előtt brikett lesz, egy réteg sütőpapírral védtem őket a sütés 2. felében. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta! Azt már eddig is tudtam, hogy a spenót-márványsajt-dió triumvirátus verhetetlen kombináció, de a vörösáfonya fanyar édessége olyat csavart a kompozición, hogy ihaj! Ki ne hagyjátok belőle!

Ideális előétel, vagy ötyepartik látványos kisérője!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem nagyon bejött. Lehet, hogy eredetileg előétel, de négy ilyennel jól is lehet lakni. :)

Perik

cinnamon írta...

Gyönyörű. Alig várom, hogy kiérkezzen a muffintepsim.

Millie írta...

Nik! először gondoltam, hogy neked ajánlom a post-ot, mert biztos voltam, hogy nagyon tetszene!!! Örülök, hogy jól gondoltam! Mikor jöttök haza?

Van egy adag fekete tagliatelle-m, seppias :-D
Most azon töröm a fejem, mi legyen belőle...a silver spoon szerint semmi faxni, csak egy kis tuna és capribogyó, jó sok olivaolajjal...
Szerinted?
Meli

cinnamon írta...

Tudod, milyen szép lenne carbonarának, azzal a világos szósszal...? Nyugodtan megcsinálhatod, a szépiaízt nem érezni a tésztán. Ha mégis félsz tőle, akkor tenger gyümölcsei-tésztaszósz tejszínnel - az is szép világos, kontrasztos.
Tegnap foglaltam jegyet: május 6-án, reggel 8.05-kor érkezem Münchenen át. (És pénteken már megyek is Debrecenbe vizsgázni.)

Millie írta...

Dejó! Ahhoz már nem kell sokat aludni :-D
Ha visszatérsz Debrecenből, várunk!
A tejszínes szószokon én is elgondolkodtam, bár kicsit banális. Egy amerikai oldalon egy pasi rózsaszín szószt készített aszalt paradicsomból és gorgonzolából :-D
Na majd meglátom!