2008. április 27., vasárnap

Spenótos sajttorta

Ez egy régi recept régi képpekkel, de mivel itt a spenótszezon, kár lenne rajta ülni. Számomra azért is különleges, mert az egyévesem a spenótfőzit köpködi, így viszont falja :-D
Szóval nincs ehetetlen alapanyag, csak meg kell találni az ideális formát a "bevitelhez".Omlós tésztát készítünk a következőkből:
270 g
liszt
150 g
vaj
egy csipet só
1 tojássárgája
Egy-két kanál tejföl
Egy 24-26 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, majd beleteszem az omlós tésztát, villával megszurkálom (hogy ne púposodjon fel) és 200 fokon elősütöm. A tojásfehérjét nem dobom ki, hanem kicsit felverem villával és a forró tésztára kenem, ebből lesz a vízzáró réteg.

Közben elkészítem a tölteléket:
Egy csomag mirelit spenótot kiengedek vagy 500-600 g friss spenótot 3 gerezd fokhagymával, sóval, borssal egy kis olajon átforgatok, majd az elősütött tésztára pakolok.
Habosra kavarok 3 dl tejfölt, 3 tojással, sóval borssal, szerecsendióval, majd beleteszek 150 g reszelt sajtot. Nyakonöntöm a spenótot ezzel a masszával és 200 fokon megsütöm.


4 megjegyzés:

Steve írta...

I don't speak the language, but MMMMmmm!!! :o)

Névtelen írta...

Szia Melinda!

Az alapnak szánt tésztát pihentetni nem kell sütés előtt? A vaksütést hogyan csinálod?

Köszi:
Nóra

Millie írta...

Szia Nóri!Én legtöbbször nem pihentetem a tésztát, mert nincs időm. A hideg vajat nagylyukú reszelőn reszelem le, így könnyű és gyors omlós tésztát csinálni, anélkül, hogy felolvadna a vaj. A vaksütést legtöbbször babbal végzem, mindenképpen teszek alá sütőpapírt, mert egyébként beleragad a bab.Amikor szép zsemleszínű, akkor jó!
Egyébként szerintem ez a pite működik leveles tésztával is, sőt réteslappal is, csak akkor kevesebb tejfölös tojást tennék bele.

Névtelen írta...

szia! nem láttam még sehol a tojásfehérjéből-vízzáró réteg trükköt... ez működik a többi ilyesmi piténél, quiche-nél is? mert akkor kipróbálom :). köszi! eszter