2008. június 14., szombat

Bogyómisu

Megint ipari mennyiségű mascarpone leledzik a hűtőnkben. Ráadásul Ági barátnőm nagylelkűségi rohamában felajánlotta két abszolút bio ribizlibokrának megkopasztását. Kell ennél több indok ehhez a remek desszerthez?

Az alaprecept szerint kb. 600 g piros gyümölcsre van szükség, vegyesen (ribizli, málna, áfonya, eper, szeder). Szerintem ennek pont a dupláját kívánja a recept, mert főzés közben nagyon összeesik.
Tehát induljunk ki inkább minimum egy kiló hibátlan, érett, illatos gyümölcsből, amit megmostunk, felszeleteltünk és szükség szerint kimagvaltunk. Főzzünk másfél deci vízből és 110 g cukorból egy könnyű kis szirupot, majd tegyük bele a gyümölcsöket. Rotyogtassuk együtt 2 percig. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A levébe tegyünk ízlés szerint alkoholt, cseresznye vagy feketeribizli pálinkát.

Közben verjük habbá 3 tojásfehérjét. Keverjünk habosra 140 g porcukrot a tojások sárgájával. Adjuk hozzá a fél kiló mascarponét, majd a tojáshabot.

A babapiskótákat (kb 200-250 g) mártogassuk a szirupba, szórjuk meg a lecsepegtetett gyümölccsel és terítsünk krémet a tetejére. Reszeljünk rá étcsokoládét. Ezt a rétegezést folytassuk, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére reszelt étcsoki és pirított mandulaforgácsok kerüljenek (ez utóbbi náluk most nem volt).

Behűtve tálaljuk!
Megjegyzés: Ez a verzió olyan, mint egy lágy simogatás. Kicsit túl lágy is talán...Ezért én legközelebb csak meggyet fogok használni, amit szerecsendióval fűszerezek. A szirupba minimális, vagy inkább semmi cukrot nem teszek, minden megy inkább a krémbe a nagyobb kontraszt miatt. Mert a változatosság gyönyörködtet....

2 megjegyzés:

szazala írta...

"ipari mennyiségű mascarpone"-olcsón jutsz hozzá,vagy saját gyártmány???
Nagyon tetszik a recept!

Millie írta...

Most elég olcsón vettem az Aldi-ban. Egy fél kiló volt 600 ft, így egy kilót vettem :-D