2008. április 29., kedd

A világ legjobb gyömbéres keksze

Ezt a megtisztelő titulust nem én találtam ki, hanem a yahoo-n hirdették így tavaly karácsony környékén. Bár nem kóstoltam a világ minden gyömbérkekszét, de ettől jobb recepttel még nem találkoztam. (Sajnos) nem csak nekem jön be ennyire, hanem az egész családnak. Ezt a mostani adagot ajándékba fogom adni Dani nagymamájának, hogy minden reggel jól induljon a napja.
Egy jó hírem azért van mindenki számára: nagyon gyorsan össze lehet dobni, ha jól szervezi az ember a munkát. Először is bemelegítjük a sütőt 175 fokra és két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Aztán kimérjük és összedolgozzuk a hozzávalókat:
2 és 1/4 pohár liszt
2 teáskanál gyömbérpor
1 teáskanál szódabikarbóna
3/4 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
egy nagy csipet só
150 g margarin (puha)
1 pohár cukor
1 tojás
1 teáskanál víz (kihagyható)
1/4 pohár melasz (nagyon fontos, ki ne hagyd! Culinárisban vagy bioboltokban kapható itthon is.)
Egy kicsit ragacsos masszát kell kapnunk. Ebből diónyi golyókat formálunk, kicsit meglapítjuk és cukorba nyomjuk. Rátesszük a tepsire és kb. 8-15 perc alatt megsütjük őket.

Ha jól szerveztünk, 30 perc alatt kész kell lennünk és semmit nem fogdostunk össze a ragacsos kezünkkel. Arra számítsunk viszont, hogy a kekszek illatára a szomszédok be fognak kopogni és az alvó gyerekek fel fognak ébredni :-D

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megcsináltam, sajnos nem tudtam beszerezni melaszt, ezért mézet tettem helyette, így is nagyon finom lett, de azért még vadászok egy kis melaszra, hogy azzal is kipróbálhassam. Így mézzel elég édes lett, következő alkalommal csökkenteni fogom az adagját. Köszi a receptet. Noémi

Névtelen írta...

Kipróbáltam, tényleg nagyon jó!:)
Köszönöm a receptet!
Tünci

IndoRecipe írta...

bizstosan finom!

Unknown írta...

Szabadságon a macska, cincogok. :) Nagyon tuti recept! Épp most majszolom...