2008. június 29., vasárnap

Levendulás-citromos muffin

Ha eddig valaki Nigellát említette, én csak húztam a számat. Ugyanis az a két műsor, amit a tv-ben láttam, nekem teljesen hiteltelennek tűnt. És nagyon gagyinak (easy-breasy).
Az elmúlt hetekben viszont a barátnőimnél kezembe akadtak a könyvei és muszáj volt őket kölcsönkérnem. Ugyanis két olyan recept is szerepelt bennük, amin mostanában sokat elmélkedtem (anélkül, hogy tudtam volna, hogy már lelőtték a poénomat).
Az egyik téma a levendula. Amit imádok. Gasztronómiai élményként előszőr Írországban találkoztam vele, levendulás citromlekvár formájában. Érdekes volt. Nem egyértelműen jóóó, hanem érdekes. Ahhoz eléggé, hogy most újra elővegyem az ötletet, és Nigella után szabadon megalkossam a saját variációm.
Először is levendulacukrot készítettem. Ehhez téptem egy marék levendulát édesanyám kertjében és kristálycukorral rétegeztem. Pár nap alatt teljesen átjárta a cukrot a finom illat.

A muffinhoz nem a jól bevált alapreceptem használtam, hanem a Nigelláét. Ez egy klasszikus egyensúly sütemény, amit már jó régen ettem, így nosztalgiáztam is kissé. És persze beturbóztam citrommal.


A hozzávalók
125 g liszt

125 g levendulás cukor (én benne hagytam a virágokat)

125 g puha vaj

2 tojás

egy csipet só

pár kanál tej

egy teáskanál sütőpor

egy citrom reszelt héja

Ezekből tésztát kavarunk, amit 12 muffinkapszliba töltünk (én 8-ba töltöttem, de nagyon megnőttek sütés közben). 200 fokon 20 percig sütöttem. A formában hagytam hűlni 5 percig, majd tányérra szedtem.

A cukormáznak elvileg halványlilának kellene lennie. Én biza nem szeretem a szinezőanyagokat, de ha szeretném se találtam sehol lilát. Csak pirosat és zöldet. Azokat meg hagytam inkább a Teccsó polcán...

Így egyszerűen összekavartam 200 g porcukrot egy citrom levével és ezzel vontam be a sütiket. Mindegyik tetejére tettem egy levendulavirágot. Nemcsak szépek, de finomak is lettek!




8 megjegyzés:

Névtelen írta...

A levendula engem is foglalakoztat, csak a kedves kolléganők sorra beelőznek és lelövik az ötleteimet...:-))))

Névtelen írta...

Jelentem, én is megcsináltam a levendulás cukrot, csak még nem készítettem belőle semmit.

izmiri írta...

nagyon szépek ! nekem is van levendulás muffin receptem. megkeresem, megírom neked, hátha más.

engem azonban nem vonz a levendula kóstolgatása, az illatát szeretem, de fáj tőle a fejem.

ahogy te is írod: érdekes inkább mint jó. tudod, mikor szokták azt mondani, hogy érdekes az arca valakinek :-D

Millie írta...

Ízbolygó!
Ennél már csak az a furább, ha valakivel egy napon csinálod meg ugyanazt az ételt! Én már többször jártam így! A legviccesebb a scone volt, amit Cserke is elkészített ápr. 23-án...merthogy az még csak nem is szezonális...
És még mondja valaki, hogy ez a világ random :-D

chriesi írta...

Nagyon szépek lettek!

Mindennapi Manna írta...

Mázli, hogy van itthon levendula, a cukrot azonnal meg kell csinálnom!

Névtelen írta...

Cukrom már nekem is van, csak ötletem nincs, hogy mibe használjam el :) A végén még lesni fogok... pl. tőled :)

Millie írta...

Bodza!
Megtisztelsz! :-D